Ik schrijf. Op een joyeuze manier, zo werd mij onlangs verteld. Dit betekent volgens de Van Dale dat mijn schrijfsels ‘zwierig, aangenaam, bevallig, luchtig, plezierig of vrolijk’ zijn.

Ik schrijf lang niet altijd over luchtige of plezierige zaken. Maar mijn pen danst altijd over het papier. Of eigenlijk dansen mijn vingers over mijn toetsenbord. En op lezers komt dat dus joyeus over. Een heerlijk compliment.

Ik schrijf overal en op elk tijdstip. In de trein, de tuin, naast een kikkerpoel, in het bos, op zolder, op mijn slaapkamer, in de badkamer, op de bank naast een zieke dochter, met een zieke dochter op schoot, op vakantie, in de dierentuin, in de speeltuin, in de Efteling, in hotels en tenten, aan zee, in de auto – op de passagiersstoel uiteraard – in wachtkamers en op mijn kraambed.

Opdrachtgevers

Al dat schrijven doe ik voor uiteenlopende opdrachtgevers als NDC Mediagroep (Friesch Dagblad, weekbladen en Dagblad van het Noorden: interviews, achtergrondartikelen, politiek nieuws, volledige redactie projectuitgaven, internetredactie), gemeente Het Hogeland, SOOOG (Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen: redactie zelf opgezet SOOOG magazine en diverse andere publicaties + tekstcorrectie diverse uitingen), Noordpers, het UMCG, Uitgeverij Leander, Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN, in samenwerking opgezet relatiemagazine Omslag, herschrijven van alle cliëntinformatie), Stichting de Hoven (redactie in samenwerking opgezet magazine Deurgoan) en voor inmiddels vele websites en andere uitingen in opdracht van bedrijven, stichtingen en particulieren.

Ik maak periodieke nieuwsbrieven voor bedrijven, schrijf persberichten en columns en schrijf daarnaast heel graag fictie.

Redigeren

Andermans werk redigeren doe ik ook graag. Ik hou ervan een tekst helemaal goed te maken. Verhalen zijn een soort puzzels voor me, waarmee ik blijf puzzelen tot het laatste stukje op zijn plek ligt en ik het met een bevredigd gevoel kan wegsturen.

Ik ben er goed in bestaande teksten zo te vertalen voor een bepaalde doelgroep dat ze fijn lezen, alsof ze altijd zo zijn geweest, zonder de inhoud van de oorspronkelijke tekst geweld aan te doen. Ik puzzel net zo lang door tot de tekst in andere woorden, nog steeds hetzelfde zegt.

Teksten redigeren deed ik als eindredacteur voor het Dagblad van het Noorden, voor stichtingen en bedrijven – denk aan jaarverslagen, managementrapportages, persberichten, begrijpelijke informatie voor patiënten – maar ook voor andere schrijvers. Ik redigeerde bijvoorbeeld het manuscript van het boek Johan Been, rasverteller uit Brielle (Uitgeverij Kluitman). Ik werkte er een aantal maanden intensief voor samen met schrijfster Jenneke Groeneveld. Ook het kinderboek van Marije Fokkens, Kofi en Rosanna mocht ik voorzien van feedback, net als de manuscripten van Nico Veenstra: Een praktische handleiding functioneel beheer en En toen kwamen ze één.

Laatste puntje

Ik ben perfectionistisch van aard, en hoewel ik dat niet altijd als een positieve eigenschap zie, is het dat voor mijn werk wel. Opdrachtgevers kunnen er altijd van uitgaan dat ik een opdracht naar tevredenheid afrond, want ik rust niet voor het laatste puntje op de i staat.